Puro silindir şeklinde soluklmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, ortamında tütün parçaçıkları mevcut bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde soluklmış solukcı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solukcı yaprak sağlıklı, esnek ve okşayıcı bir strüktürda olmalı, hoş bir aromaya ve düzenli yanmayı katkısızlayacak cepheıcı özelliğe mevla olmalıdır. Henüz çok Küba, Dominik Cumhuriyeti üzere ülkelerin bulunduğu iklim kuşağında yetieğlenceli, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede soluklmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan geçkintir. Bu dile bile Latince “pümoskof” (saf safi katkısız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden strüktürlmış” mealında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk kat TDK sözlüğünün 1955 yılındaki elsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde bayağı faik miktarda Kul, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua üzere ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en yerinde purolar olarak nitelendirilseler bile birfena spesiyalist Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip olduğundan bahsetmektedir.
Puro yürekerken en özen etmesi gerekilen şey mevsuk bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer mevsuk bir nemde bileğil ise purolarınız ne derece kaliteli yada pahalı olmasına fallmaksızın purodan alacağınız lezzet yada dilsiz maalesef pekâlâ hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro yolculuk humidorları, puro tüp vb. cümle saklama ve taşıma enstrümanları aslında puronun nemini saklamak ve yürekime amade girişmek yürekindir. Yayımcı bu puro saklama ve taşıma kaplarına giren bu purolar her dönem ülküsel gönen bileğerlerinde saklanmaktadır. Evet ülküsel puro gönen bileğerleri nelerdir bir zaman da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 gönen bileğerleri arasında yürekilen bir puro ülküsel gönen bileğerlerinde yürekiliyor onaylama edilebilir. Kimine bakarak %65 az yada %75 çok muş üzere görülsede aslında bu gönen bileğerleri bile kimisine bakarak oldukça yaraşıklı ve yürekilebilir en kâmil bileğerlerdir. Burada gönen in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne gönen bileğerlerinde purodan lezzet aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro yürekmeyi çok severken sair bir erkek bu gönen bileğerinin puroya yazık edilen bir ayar olduğunu ve katiyen yürekilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi bile haklıdır. Bu dü görüş bile doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Nazarıitibar edilmesi gereken şey %65 zirı yada %75 üstü bir bileğere purolarınızı taşımamanız ve bununla yan yana bu %10 luk gönen başkalıkı arasında gidip gelmeden cümle aynı gönen bileğerlerinde puronuzu durağan tutmanızdır. %5 ve üstü bir gönen bileğteamülimi purolarına hüsran verebilir. Hakeza bir trampa yapacaksanız bunu olanaklı olduğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Evet gönen bileğerlerinden bahsettiğimize bakarak bu gönen bileğerleri neyi bileğteamültirmektedir diyerek sormuş olacaktır olursanız kısaca ikna etmek gerekir ise puro da gönen değeri arttıkça purodan kırmızıınan aroma artar, yaman azalır ve yürekimi zorlaşır, gönen değeri azaldıkça yaman artar, yürekimi kolaylaşır ve kırmızıınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde dikilmek istiyorsanız buna dönem ve görgü ile hüküm vereceksiniz. Size sima en yerinde ayar bu ve bu bileğerde yürekmelisin dememeli çünkü puronun gönen kıymetini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine istikbal olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Adidaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek tabii buharlaşma ile humidor içerisine gönen vererek purolarınızın nemlenmesine imkân katkısızlar. İÇerisindeki köpük üzere siyah husus averaj 6 kamer içerisinde teamüllevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Averaj %70 gönen verme üzerine müesses bu yöntem sıcaklıktan müstakil olmadığı yürekin belli bir dönem içerisinde sıcaklarda gönen peşışı yada soğuklarda humidor ortamında gönen azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu merkez bir nemlendirici kullanıyorsanız olanaklı olduğunca fazla suhunet bileğteamülimi sıfır ortamlar seçmeye çkırmızıışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler üzere %70 gönen değeri elde etmek yürekin dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme bakarak elan ez etkilendirler ve elan kontrollü bir salınım yaparlar ancak genede bu ayar iyileşmesi averaj %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ancak içerisinde jel yada silikon toplar mevcut nemlendiriciler bile puro nemlendirme jelleri üzere çkırmızıışırlar ve kontrollü bir şekilde gönen vererek ortamı %70 neme getirmeyi yalnızçlarlar. Eğer derdiniz faik gönen olabilir ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o dönem sair nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü şık Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki akarsu haznesindeki üstteki bir fan etkiı ile humidor içerisine dağıtılır ve gönen in daima ayarlanan gönen seviyesinde kalması katkısızlanır. Örneğin gönen kıymetini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki gönen değeri bu seviyenin şeşna düştüğünde fan çkırmızıışmakta ve maksut gönen değeri gelmesi iile yan yana tekrar durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek yürekin en yerinde şık olarak muhalifmıza çıkmaktadır.
En on çıkan son şık ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir çevrilme yaratmış ve hem gönen derç hem gönen verme özelliği sebebiyle hızlı bir şekilde kullanılmaya sarrafiyelamıştır. şeb gün yada sezon intikalleri esnasında oluşan gönen dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en dirlik bir şekilde saklanmasına imkân elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro bileğil, gitar, besin, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi raci kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor istihzar ötekiler ise puro nemlendirme yürekin kullanılmaktadır. başkaca Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem düşüt hemde faik gönen bileğerlerinde çift taraflı çkırmızıışarak durağan bir gönen değeri katkısızlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda haricinde humidor yüreki fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve cümle puroların aynı nemde ve elan katkısızlıklı olmasını katkısızlamaktadır.